Deze vraag is, hoewel hij vaak gesteld wordt, moeilijk te beantwoorden. Scouting biedt namelijk ontzettend veel verschillende activiteiten.

Precies de activiteiten waar de verschillende leeftijdsgroepen plezier in hebben, interesse voor tonen en graag willen doen.

Het feit dat we bij Scouting aan sport doen, veel aandacht hebben voor buitenleven en interesse tonen voor de natuur maakt van Scouting per definitie nog geen sport- of natuurclub. Scouting probeert alle aspecten uit de maatschappij aan bod te laten komen en biedt de leden iedere week iets anders.

Kortom:  Scouting in ’s Gravenpolder = 100% fun.

Scouting biedt haar (jeugd) leden, ongeacht culturele achtergrond, afkomst, geloof, beperking of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving. Plezier maken, samen werken, avontuur, actief bezig zijn met sport en spel, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema’s. Iedereen die zich met Scouting bezig wil houden is welkom en voelt zich bij de “Voortrappers” al snel 100% scout.

Spelcode.

Het spel van scouting wordt gespeeld volgens bepaalde spelregels en een spelcode. Hierdoor is het niet mogelijk om vrijblijvend te genieten van de scoutingactiviteiten en is gebondenheid aan de groep noodzakelijk. Deze gebondenheid is terug te vinden in het lidmaatschap, het uniform, de wet, de belofte bij het installeren en de wekelijkse bijeenkomsten (in scoutingtaal: “opkomsten”). Het spelprogramma van scouting is gebaseerd op het gedachtegoed van Baden Powell, de oprichter van scouting. Zoals: ontplooiing en ontwikkeling van het individu, groeiende zelfstandigheid, wet en belofte, veelzijdige activiteiten, hulpvaardigheid, buitenleven en internationale verbondenheid. Scouting wil een maatschappelijk betrokken jeugdorganisatie zijn, die haar leden met het unieke scoutingprogramma een plezierige vrijetijdsbesteding biedt. Omdat scouting al ruim 100 jaar bestaat en om deze spelvisie herkenbaar te houden, is deze recentelijk samengevat in het woord SCOUTS.

 

Omdat we de spelvisie graag vertalen naar een gaaf en uitdagend programma voor de verschillende leeftijdsgroepen, wordt er gewerkt met acht activiteitengebieden: Sport en Spel, Uitdagende Scoutingtechnieken, Expressie, Buitenleven, Identiteit, Internationaal, Samenleving, Veilig en Gezond.

Activiteitengebieden:

overzicht alle gebieden

Scoutingtradities: 

Iedereen kent het wel, de tradities van scouting. Het uniform - wat we tegenwoordig Scoutfit noemen. Het hijsen van de vlag en de verschillende kreten bij bijvoorbeeld het openen en sluiten. Al deze gebruiken hebben een bepaalde betekenis en horen bij Scouting. De gebruiken samen vormen een geheel, ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Ook “De Voortrappers” hecht waarde aan deze gebruiken. Zoals het met heel veel tradities gaat, ze zijn ooit bedacht zoals deze het beste pasten binnen een bepaalde cultuur. Daarom heeft “De Voortrappers” er voor gekozen de tradities in ere te houden, maar wel met oog voor de ontwikkelingen in deze tijd en wordt er aan de ene traditie meer waarde gehecht dan aan de andere. De tradities bestaan onder andere uit:

Open en Sluiten:

Aan het begin van de opkomst wordt er officieel geopend. Na afloop wordt er ook gesloten. Iedere groep doet dit op zijn eigen manier. De Bevers zingen een lied, de Welpen een openingsyell, de Scouts en de Explorers hijsen de vlag. Het open en sluiten geeft een symbolische grens weer, de grens waar het scoutingspel begint.

Installeren:

Je hebt een paar keer meegekeken en -gespeeld bij een speltak en je hebt besloten dat Scouting echt iets voor jou is. Je wordt lid van “De Voortrappers” wat betekent dat je na een paar maanden geïnstalleerd zal worden als Scout. De installatie is een groot feest met allerlei leuke scoutingactiviteiten. Na het doen van de belofte krijg je als echte scout je speltakteken, naambandje van de groep, installatieteken op je scoutfit  en je ontvangt een groepsdas. Als geïnstalleerd scout ben je betrokken bij en voor een langere tijd verbonden aan de groep.

Speltakken:

Zoals je misschien weet zijn er verschillende soorten Scouting: landscouting,waterscouting en luchtscouting. Ook scouts met een beperking kunnen deelnemen aan het Scoutingspel. Binnen een scoutinggroep zijn er verschillende speltakken waarin kinderen uit een leeftijdsgroep hun spel spelen: Bevers, Welpen, Scouts, Explorers en Roverscouts. Op de verschillende speltakpagina’s vind je informatie over de specifieke speltak.

De vertrouwenspersoon is iemand naar wie je met klachten, signalen of vermoedens van ongewenst gedrag kunt gaan. Ongewenst gedrag is een verzamelnaam voor (sexuele) intimidatie, discriminatie, pesten, agressie en geweld. Bij ons zijn de vertrouwenspersonen:

Jolanda Goud Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Toon de Winter Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Door Scouting Nederland zijn er gedragsregels opgesteld. Deze kun je hier downloaden.

Speltakken:

Zoals je misschien weet zijn er verschillende soorten Scouting: landscouting,waterscouting en luchtscouting. Ook scouts met een beperking kunnen deelnemen aan het Scoutingspel. Binnen een scoutinggroep zijn er verschillende speltakken waarin kinderen uit een leeftijdsgroep hun spel spelen: Bevers, Welpen, Scouts, Explorers(explo's) en roverscouts. De Voortrappersgroep is een zogenaamde landgroep. Op onze verschillende speltak-pagina’s vind je algemene informatie over de specifieke speltak, programma’s, de agenda en de laatste nieuwsberichten met de leukste foto’s. Alles is hier te vinden.

Hieronder vind je de leeftijdsopbouw van de verschillende speltakken.

Scouting in de maatschappij.

Scouting is niet alleen een enorm leuke vrijetijdsbesteding. Scouting is ook maatschappelijk betrokken. Scoutinggroep “de Voortrappers” levert bijvoorbeeld een bijdrage aan de open dag van de plaatselijke speeltuinvereniging, biedt de gelegenheid voor een maatschappelijke stage en daarnaast voeren de verschillende speltakken natuurwerkzaamheden uit.

Kernwaarden: 

De maatschappelijke waarde van scouting concentreert zich in de vier waarden van scouting, geformuleerd door Scouting Nederland: vrijwillige inzet, maatschappelijke betrokkenheid, pedagogische waarde, en jeugd en groen.

Vrijwillige inzet:

Jongeren krijgen bij scouting op jonge leeftijd de kans om verantwoordelijke vrijwilligerstaken op zich te nemen. Zo leren ze leiding geven, communiceren en samenwerken met anderen.                                                                    

Maatschappelijke betrokkenheid:

Door de aard van de activiteiten en de (internationale) projecten met andere groepen uit de samenleving, worden scouts bewust van hun rol in de maatschappij. Ook leren ze kritische-democratische burgerschapsvaardigheden zoals leren discussiëren, leren rekening te houden met anderen en leren om te gaan met kritiek.

Pedagogische waarde:

Bij Scouting leren leden door te doen. De Scoutingmethode geeft kinderen en jongeren de ruimte om te leren en hun eigen ontwikkeling vorm te geven. Door het gestructureerde, uitgebreide activiteitenaanbod, de goed getrainde leiding en de vrijheid om te spelen in de natuur vormt scouting een goede pedagogische omgeving waar veel kinderen baat bij hebben.

Jeugd en groen:

Bij Scouting leren kinderen spelenderwijs de natuur om zich heen kennen en waarderen. Dat spreekt de kinderen aan op hun fantasie en stimuleert creatief te denken. Het sterkt hun zelfvertrouwen en leert ze om te gaan met risico’s. De natuur stimuleert kinderen om te bewegen, in de natuur aanwezig zijn werkt ontspannend. Kinderen creëren een persoonlijke verbondenheid met de natuur, wat leidt tot zorg voor de aarde en milieu.

Scoutinggroep “de Voortrappers” ’s Gravenpolder.

Ook bij Scoutinggroep “de Voortrappers” komen de kernwaarden die Scouting in de maatschappij kenmerken naar voren. Zo staat samenwerken en leren door te doen hoog in het vaandel van de wekelijkse opkomsten. Ook maken de jeugdleden regelmatig kennis met de (natuur) wereld om zich heen. Maar ook de andere kant van Scouting in de maatschappij komt naar voren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een maatschappelijke stage te lopen bij de Scoutinggroep “de Voortrappers”.

In de groepsraad worden de jeugdleden van een speltak mede vertegenwoordigd door een ouder/vertegenwoordiger van een jeugdlid in die speltak. Jeugdleden en ouders/vertegenwoordigers van jeugdleden kunnen hun vragen of suggesties bij deze vertegenwoordigers kwijt of via deze vertegenwoordigers ter bespreking in de groepsraad aanbrengen. Uiteraard blijft ook de mogelijkheid om de leiding en het bestuur rechtstreeks  te benaderen.

Op het ogenblik zijn de volgende ouders lid van de groepsraad:

Welpen: Vacant
Scouts: Jouke Nieuwenhuijze.
Explo's: Rene Aarnoudse.

Net als het bestuur bestaat ook de leiding geheel uit onbetaalde vrijwilligers. De leiding zorgt voor de voorbereiding en de uitvoering van het scoutingspel en vormt daarmee de ruggengraat van de wekelijkse opkomsten en de diverse kampen. Vrijwel al onze leidinggevenden zijn zelf actief geweest als jeugdlid bij scouting, meestal bij onze eigen groep. Per speltak zijn onze leidinggevenden:

Welpen:

Rinus de Regt
Sven de Vos
Thomas Apello
Ezra Zuiddam
 

Scouts:

Youri de Vos

Rosa Tramper
Sjors Tramper
Jan-Willem Aarnoudse
Gelina  Roeleven

Explorers:

Toon de Winter

Groepsbegeleider:

Hans van Sluijs

Webmaster:

Sebastiaan van Delft